Uit de recensies van Ondermijnd: "Spanning van eigen bodem", "Geloofwaardige thriller", "Realistisch en spannend"

Jordaan en Gouden Reael februari-maart 2021

24/7 Personeelsblad van de Politie Nr. 60 november 2020

Doetinchems Vizier 18 november 2020

Interview met Geertrude Verweij voor Uitgeverij Ellessy

1. Je hebt rechten gestudeerd, werkte bij de recherche en bent nu officier van justitie en gespecialiseerd in fraude- en witwaszaken. Hoe kom je dan toch tot het schrijven van een fictief boek? Was dat een jeugddroom of een hobby?

Ik heb altijd al van schrijven gehouden, ik schreef als kind ook al verhaaltjes. Uiteindelijk ben ik qua carrière een andere kant opgegaan waarin schrijven trouwens ook een belangrijk onderdeel is, maar op een zakelijke manier. Ik zocht een manier om wat meer creativiteit kwijt te kunnen en kwam op het idee een opleiding aan de schrijversacademie te volgen en van het een kwam zogezegd het ander. Overigens was voor mij de reden om te kiezen voor het schrijven van dit boek, dat ik mij vaak erger aan boeken en politieseries die ook een verhaal vertellen over de aanpak van criminaliteit, maar enorm ver afstaan van de werkelijkheid. Ik ben de uitdaging aangegaan om een zo realistisch mogelijk verhaal te schrijven. Wel fictief maar het had zo kunnen zijn.


2. Ondermijnd belicht het probleem van "mollen" binnen de recherche vanuit de positie van hun collega's. Waarom vind je het belangrijk dat deze kant van het verhaal verteld wordt?

Allereerst maak ik me al tijden kwaad over de manier waarop politiemensen in de samenleving met enige regelmaat worden bejegend. Zij zijn er voor ons en werken zich uit de naad voor de publieke taken. En daarbij krijgen ze het alle dagen behoorlijk voor de kiezen. Ga er maar aan staan. En vervolgens  worden ze uitgescholden, bedreigd en zelfs aangevallen. Onbegrijpelijk. Toen vervolgens naar aanleiding van de aanhouding van de bekendste politie mol Mark M, de nodige aandacht ging naar de rotte appels tussen al die goedwillende politiemensen, vond ik het tijd eens te laten zien waar dienders op straat zoal mee te maken krijgen, hoe heftig hun vak kan zijn, maar ook wat het met hen doet wanneer er een mol in hun midden verkeert. Wat gebeurt er dan?


3. In Ondermijnd speelt Kris Verburgt, een 24-jarige hoofdagente, de hoofdrol. Behalve de problemen op haar werk, spelen ook haar persoonlijke problemen een grote rol in het verhaal. Was het moeilijk daar een balans in te vinden?

Eigenlijk niet omdat haar verleden Kris heeft gemaakt wie ze nu is, net als bij iedereen natuurlijk. Ik vond het belangrijk haar drijfveren te laten zien en ook waarom ze soms zo hard is voor zichzelf en zich zo rechtlijnig opstelt. En dat heeft natuurlijk effect op hoe ze haar vak uitoefent. Het speelt daarmee een nadrukkelijke rol in het verhaal. 



4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?

Ja, ik ben inmiddels begonnen met een tweede boek waarin Kris wederom de hoofdrol speelt. Verder schrijf ik zo nu en dan korte verhalen die ik op mijn website  plaats.